Wednesday, May 06, 2015

Sakom Beach2

Assalamualaikum.

#blogreviveday!

Berblog ari ni dengan rasa yang pelbagai..it been 10 years tak rasa macam ni.
Blog masih yang lama tapi banyak entry terdahulu telah didraftkan.

Sempena cuti Hari Buruh, Kelab Guru sekolah The Other Half  buat rombongan sempena persaraan Guru Besar.

Masuk ke Thai melalui Kota Putra Durian Burung. The experience awesome. Rata rata cikgu yang follow rombongan ni tiada pengalaman berkonvoi. But the cooperation memang sangat mengujakan!.
Telah dimaklumkan kawasan yang dituju adalah kawasan yang majoritinya orang islam. Cuma masalah komunikasi. Konvoi berkereta dengan 5 anak. What to expect kan!. Kereta dengan toto..bantal..bekalan makanan. Tak dilupa tong polisterin..jeng jeng. Yang ni end of the story kita cerita.

Masih ada lagi kediaman yang dibuat dari buluh. Masih memasak menggunapakai dapor kayu. Rumah masih lagi berpara. Selalunya kalau balik kampung, anak anak ralit dengan vcd . Tapi kali ni semua sebuk tengok kat luar
"Ibu tu apa.. ibu awat camtu. "
Memang masa mula konvoi agak berdebar. Yup..dengan 25 buah kereta. Dan semuanya first timer untuk perjalanan berkonvoi ini. Berbekalkan 3 walkie talkie. Ini dapat dirasai bila  Marshal di depan sangat berhati hati memandu dengan kelajuan 50km/sejam.😊

Suka sebab masing amat bekerjasama. Alhamdullilah bawa bekalan sarapan pagi agak lebih. Boleh dikongsi dengan yang lain. Mak anak 5 bab ni memang sangat menitikberatkan hal makanan.ehe

Makan tengah hari di Pantai Songkhla. Kemudian patah balik ke selatan Thai untuk ke chalet.
Petang sesi mandi pantai sampai lebam. Part ni sangat mencabar. Nak pastikan 4 orang superkids berhenti..yang best the other half pun sama naik. Terus nak tukar jadi raksaksa..hihihi

Malam bbq. Makan makan makan.
Besok pagi sesi mandi pantai lagi. Ya allah bahagia rasa. Anak anak bangun sendiri solat subuh sejurus selepas azan subuh surau chalet. Ada agenda rupanya..6.45 terus terpacak di pantai. Hai anak..
Jam 10 naik..sarapan dan bersiap ke Nat. Nat ni macam pasar. Seperti Malaysia zaman 70an. Begitulah keadaannya. Tujuan utama nak penuhkan kotak polisterin. Malangnya nelayan belum pulang. Balik ke chalet kemas dan makan. 12 tengah hari bertolak ke Pekan Chana. Tapi lebih dikenali sebagai Chenok.
Alhamdullillah..tong polisterin berjaya dipenuhi dengan 4 kg udang, 2 ekor siakap dan 2 ekor ikan merah. Next time kita datang lagi ye.. Sebab nat tutup jam 2pm. Tak sempat nak cari haiwan yang lain.

Maaf ya blog masih belum di make up. Update guna phone saja.

Semoga Allah rahmati semua.


17 comments:

pB said...

Assalamualaikum IV,

syabas
syabas

berjaya gak update blog IV ....

Jgn stop , tau .

IbuVouge said...

Tq kak pb😅
in sya allah..

IbuVouge said...

Tq kak pb😅
in sya allah..

Angah said...

haiiiii

wan rohaniah wan abdullah said...

Lamaaaaa tak bloghop...buleh start balik doh ni :)

oren said...

haiiii...

mananya gambar babymu?

Norizan Mamat said...

Baca jugak !!!

AuntyN said...

saalam IV, Good to see you blogging again.

Keep it coming OK

IbuVouge said...

High 5 sket

IbuVouge said...

Jom...nk kena juga..sbb dah lama tinggal

IbuVouge said...

Ren..update terkini memenuhi pwrmintaanmu

IbuVouge said...

Tq kak

IbuVouge said...

Aunty..till now saya suka skodeng blog masakan aunty

IbuVouge said...

Aunty..till now saya suka skodeng blog masakan aunty

IbuVouge said...

Tq kak

IbuVouge said...

Jom...nk kena juga..sbb dah lama tinggal

Arena said...

Yezzzaaa suka..suka...suka...keep em coming please. Hehehe